Simultane tercüme için ISO standardı teknik ekipmanlar gerekir. Belki de ekipmandan önce, ses nedir onu anlamak gerekir. Ses (sound) ile konuşma sesi (voice) arasındaki fark, simultane ekipmanı özel kılan temel nedendir.
Kabin: Yaklaşık olarak 2 x 2 x 2 ebatlarındadır. Daha darı, daha uzunu veya daha yükseği mevcuttur. Simultane tercümanlar dikkatleri dağılmadan çeviri yapmak için kabine ihtiyaç duyarlar.
Tercüman ünitesi: Tercümanların önünde birden fazla ses kanalında yayın yapmayı sağlayan bir ünite olur. Simultane çeviri sırasında bu üniteden gelen sesi dinler, farklı bir ses kanalından salondaki dinleyicilere çevirirler.
Dinleyici kulaklığı: Dinleyicilerin farklı dillerdeki çeviriyi rahatça dinlemeleri için kullanılır. Kulağa oturan, kulağın içine giren, tek kulağa oturan gibi modelleri vardır. Bazı kulaklıklar çok kanallıdır, yani kanal değiştirerek aynı toplantıda Türkçe, İngilizce, Fransızca gibi farklı dilleri dinleyebilirsiniz.
Ses sistemi: Simultane tercüme ünitelerine sesi (sound), konuşma sesi (voice) kalitesinde taşımaya yarayan, tonlamaları insan sesine göre özel ayarlanmış ses mikseri ve hoparlör sistemi ve bağlantı üniteleridir. Konuşma sesine tonlamak önemli bir detaydır. Zira otellede genellikle eğlence ve düğün amaçlı genel ses mikserleri bulunur. Bu sistemlerin bir çoğu konferanslardaki konuşma sesi kalitesine uygun değildir. Dolayısıyla, simultane ekipman, paket olarak, ses sistemiyle birlikte kiralanmalı veya kurulmalıdır.
Mikrofonlar: Ses sisteminde olduğu gibi konuşma sesine odaklı, ona göre tonlanmış mikrofonlar kullanılmalıdır. Genel amaçlı, örneğin kanun veya keman sesini aktarmak için kullanılan mikrofonlar, delege mikrofonundaki kristal ses kalitesini vermez. Telsiz (el), yaka ve delege mikrofonu olmak üzere üç ana tür mikrofon vardır. Her mikrofonun ses alış kapasitesi farklıdır. Kimisi daha uzaktan çeker ve daha geniş alanın sesini alır, kimisi odaklıdır ve sadece belirli mesafeden konuşulduğunda devreye girer.
Alıcı/verici radyatörler: Simultane ekipmanlar sesi radyo frekansı yoluyla veya ultraviyole ışık bandında (televizyon kumandaları gibi) iletirler. Alıcı ve vericilerin birbirini görmesi, algılaması, kapsama alanı içinde kalması önemlidir. Işık ve ses frekansları birbirine yakın olan cihazlar, konferans sırasında cızırtı ve parazite neden olabilir. Yeni nesil dijital ekipmanlar, paraziti en az düzaye indirmeyi başarmıştır. Bu ekipmanlar eski sitemlerden biraz daha pahalı olmakla beraber, gün boyu telefon / ışık / radyo paraziti çekmekten kat kat iyidir.
Simultane teknik ekipman konusunda merak ettiğiniz, anlatmamızı istediğiniz diğer konuları lütfen sorun. Seve seve açıklarız, paylaşırız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler. Doğrudan iletişim için info@dragomanltd.com adresini kullanınız.